Vahet pole, kas väljaminekud on suured või väikesed, rahaasjade kontrolli all hoidmiseks tuleks hoolikaid valikuid teha iga kulutuse puhul.

Planeerimine ja kodutöö aitavad sul leida häid diile, et oma raha kõige mõistlikumalt kulutada ning samal ajal tagavara kasvatada. Jagame sinuga mõned nipid, kuidas oma ostud kõige paremini läbi mõelda ja oma rahaga targalt ümber käia.

1. Ajasta oma kulutus

Ettenägelikkus on võti! Kui tead, et vajad tulevikus mingit kindlat toodet, siis mõtle, millal võiks sellele soodustus tulla. Näiteks talvejoped hinnatakse alla kevadel, prilliklaasid kooliaasta alguses, tehnikavidinad siis, kui nende uus versioon on parajasti välja tulnud ja ehitusmaterjalid nädalavahetuseti või suuremate kampaaniate ajal. Õiget aega tabades võid säästa suuri summasid.

2. Pane paika oma eelarve

Jah, eelarvestamine tõesti töötab. Arvuta välja, millises suuruses kulutus on sinu sissetulekute juures mõistlik ja planeeri oma väljaminekud sellele vastavalt mingi kindla perioodi vältel. Eelarvest kinni pidamine aitab sul oma tulusid-kulusid kontrolli all hoida ning mitte kogemata korraga mitut suurt kulutust teha.

Hea võimalus rahaasjade juhtimiseks on võtta kasutusele MyFinancieri rakendus. MyFinancieriga saad teada, kust sinu rahad tulevad ja kuhu nad kaovad, koostada eelarve ja jälgida selles püsimist ning hallata enda varasid ja kohustusi.

Kasuta teenusepaketi valimisel soodukoodi RAHA24 ning saad MyFinancieri rahaplaneerijat 3 kuud tasuta proovida!

3. Ära osta ainult soodustuse tõttu

Kui mingil kaubal on soodushind, ei tähenda see, et sinul peaks seda kohe vaja olema. Mõtle ost enne põhjalikult läbi. Ale ei ole ale, kui toode ei ole sulle tegelikult vajalik. Hea nipp on panna kaup järgmise päevani poes kinni, mis võimaldab sul rahulikult kaaluda ja uurida internetist arvustusi jne. Kui järgmisel hommikul on emotsioon lahtunud, siis pigem loobu. Kõige rohkem raha ei säästa sa soodustusega ostes, vaid ostu tegemata jättes!

4. Otsi sooduskoodi

Paljud ettevõtted teevad koostööd suunamudijatega, kelle kaudu nad oma kaubale sooduskoode annavad. Kui oled leidnud sobiliku toote või teenuse, näiteks ilutooted või trenniriided, siis guugelda selle e-poe nime ja lisa otsinguribale „sooduskood“ ning vaata, kas mõnel blogijal on parajasti käimas koostöö just selle firmaga. Sooduskoode tasub otsida ka Instagramist.

5. Tee turu-uuring

Olenemata sellest, kas oled soovitud kauba leidnud e-poest või tavapoest, vii enne ostu sooritamist läbi üks turu-uuring. Vaata, mis on selle toote hind konkureeriva pakkuja juures ja suurtes internetikaubamajades nagu eBay ja Amazon. Sageli teevad suured poed paremaid pakkumisi, mis heastavad ka võimaliku postikulu. Eesti e-poodide hindade võrdlemiseks on samuti olemas veebiplatvormid.

6. Maksa sularahas

Kus võimalik, kasuta ostude eest tasumisel sularaha. Kaardiga makstes inimesed sageli ei tunneta, et nad raha kulutaksid. Eriti tuleb see välja siis, kui teed ühe päeva jooksul mitu ostu ning alles hiljem pangakonto seisu vaadates avastad, et kulunud on palju rohkem raha, kui esialgu arvestatud. Sularaha kulumist rahakotist märkame aga alati.

7. Ära mine poodi tühja kõhuga

On vana tõde, et minnes toidupoodi tühja kõhuga, väljume sealt palju suurema toidukorviga kui plaanitud. Võib-olla ei olnud neid kahte tahvlit šokolaadi ja juustuvaagnat siiski vaja? Kui kõht on täis, tekib emotsioonioste aga hulga vähem ning selle eest on tänulik nii vööümbermõõt kui rahakott.

***

Neid näpunäiteid järgides saad sama raha eest palju rohkem ning säästud suurenevad peaaegu märkamatult. Vahel ei ole kulutuste jaoks patt kasutada ka väikest abi, näiteks Raha24 väikelaenu, ent ka seda otsust tuleks enne põhjalikult kaaluda!

Väikelaen suuremaks väljaminekuks
Sinu personaalne laenupakkumine ootab
Vaatan lisa