Tagatiseta laen on laenutüüp, millele ei ole tarvis tagatisvara, eraldi sissemakset ega käendust. Küll tuleb laenu saamiseks tõendada oma püsiv sissetulek. Laenu tagatisvara tingimuse puudumine teeb tagatiseta laenudest populaarse laenuliigi.

Mis on tagatiseta laen?

Tagatiseta laenu olemus tuleb hästi välja finantstoote enda terminist, mis annab mõista, et laenu saamiseks ei ole kliendil vaja tagatist üles seada. Ei sõidukit, ei maatükki, kinnisvara ega mistahes muud materiaalset vara. Laenu saamiseks tuleb tõendada ainult oma igakuine sissetulek, mis on tagatiseta laenu saamise peamine tingimus ja annab laenuandjale omal moel teatava kindluse. Samas on sissetuleku esitamine oluline ka, et laenuandja saaks hinnata, kas Sulle on laenu tagasimaksmine jõukohane.

Tagatiseta laen ei ole eraldi laenuliik, pigem üldine nimetaja erinevatele tarbimislaenudele, mis ei eelda laenu saamiseks materiaalse tagatise olemasolu. Kõige levinumad tagatiseta laenud väikelaen, autolaen ja tinglikult ka järelmaks.

Tagatiseta laenu tingimused

Tagatiseta laen võib laias laastus tähendada erinevaid laenutooteid, mis omakorda tähendavad laenutüübist sõltuvalt erinevaid tingimusi.

Tarbimislaenude taotlemise eel tasub arvestada järgnevaga:

  • Laenusummad jäävad üldjuhul alla 10 000 euro ning tagasimakseperiood ulatub kuni 5 aastani;
  • Laenu saamiseks tuleb esitada oma sissetuleku tõestamiseks viimase 6 kuu pangaväljavõte;
  • Laenamiseks pead olema vähemalt 18 aastane, mõned laenupakkujad annavad tagatiseta laene alates 21. eluaastast. Lisaks tuleb esmakordsel laenamisel läbida digitaalne isikusamasuse kontroll. Võib juhtuda, et tuleb teha seda füüsiliselt ehk külastada krediidiandja kontorit;
  • Laenu ei ole võimalik saada kehtiva maksehäire või kriminaalkaristuse korral;
  • Enne laenulepingu sõlmimist on soovitatav teha korralik turu uuring. Laenuvõrdlusportaal kiirlaenud.ee soovitab selleks võtta 3-4 võrdlevat pakkumist, et leida parim laenupakkumine. Nii on võimalik säästa lausa sadu eurosid.

Tagatiseta laenu tingimused on äärmiselt paindlikud ja paberimajandus minimaalne – üldiselt piisab kui saata koos laenutaotlusega pangakonto väljavõte ning allkirjastada laenuleping. Laenuotsused ja raha laekumised on tänu automatiseerimisele äärmiselt kiired.

Mistahes ebakõla ja probleemide korral tuleb alati arvestada pikema asjaajamisega, sest siis sekkub laenuhaldur, kes vaatab taotluse oma silmaga üle. Näiteks ei pruugi esialgne taodeldav laenusumma olla Sinu maksevõimet arvestades koheselt võimalik ehk rakendatakse nö personaalset limiiti. Samuti võivad mistahes krediidiprobleemid laenu saamist edasi lükata.

Seda kõike seetõttu, et laena targalt põhimõtteid ei pea järgima ainult kliendid, vaid ka laenuandjate enda kohustus on käituda väga vastutustundlikult.

Laenumakse kalkulaator

100 €
5000 €
5 kuud
60 kuud
Sinu kuumakse

Milleks võtta tagatiseta laenu?

Tagatiseta laenu üks suure populaarsuse põhjuseks on laenu konkreetse kasutusotstarbe puudumine. Laenates enamjaolt ei kontrolli laenuandja, kuhu laenatud raha plaanis paigutada on ning kas seda kasutati sihtotstarbeliselt. Vaid on see laenuvõtja enda otsus, kuidas ta seda kasutab.

Tagatiseta laenu peamised kasutusotstarbed on sõltuvalt summast erinevad. Tüüpiliselt kasutatakse tagatiseta laenu ootamatult tekkinud kulutuste katmiseks. Mõned tavapärasemad kasutusviisid on:

  • kodu renoveerimine või koduga seotud muud kulud;
  • hariduse või tervisega seotud kulutused;
  • vajalike kodumasinate ostmine;
  • mootorsõiduki ostmine või remontimine;
  • reisimine, pulmad või puhkus.

 

Laenamise eel tasub kindlasti mõelda, kas laenu sihtotstarve on laenukohustust väärt. Ka tagatiseta laen on finantskohustus, mis tuleb osamaksete näol täies ulatuses koos intressidega tagasi maksta! Kindlasti ei tohi uue laenuga finantseerida varasemalt võetud laenu või kasutada seda ilma otstarbeta soodustuste hooajal tühja-tähja šoppamiseks või pidutsemiseks.

Kui natuke jääb puudu ja vajad kiiresti väiksemat rahasummat, siis tagatiseta laen on õige valik. Aga pea meeles, et laenuvajadus peab olema reaalne ja summa läbikaalutletud. Mitte ühtegi finantskohustust ei tasu võtta lihtsalt niisama!

Raha24 pakub tagatiseta laenu intressiga alates 2% kuus ja summas kuni 5000 € kuni 60 kuuks. Lisaks on võimalik laenata kuni 2000 € ilma pangakonto väljavõtteta. Seda eeldusel, et oled jätkanud pensionisambasse sissemaksete tegemist või esitad oma sissetulekute kohta tõendi läbi Maksu- ja Tolliameti lehe. Loe selle kohta lähemalt siitsamast Rahablogist.

Väikelaen suuremaks väljaminekuks
Sinu personaalne laenupakkumine ootab
Vaatan lisa